HTML

Lájkolj minket a facebookon!

Friss kommentek

  • Tblog: 121 ezer dollárt gyűjtöttek össze a 3. évadra. Aztán a pénzt az ügyintézőjük lenyúlta, majd átjáts... (2016.12.27. 19:50) Nuka Break - a Fallout websorozat
  • Jocó ügynök: Hú, azért a vége kicsit lehangolóra sikerült :) Amúgy nemrég olvastam egy nagyon király cikket pon... (2016.04.18. 00:15) Csajozási tippek Űberkockáknak
  • Frady Endre: @Romboljuk le a modern világot... (törölt): Kiadtam e-könyvben! publioboox.com/hu_HU/tonnas-vereb... (2015.11.19. 11:23) Obi-Wan bácsi és a texting
  • DeadMan: @Wertzui: Csak a saját nevemben beszélhetek, de én már nagyon régen nem írtam. Ezt a blogot eleve ... (2015.01.10. 17:38) Bujjék mindenkibe!!!
  • csigafasz: @Wertzui: Mondhatnám, hogy kivártuk a végét (ha vége van?) de igazából a lustaság nagyobb úr volt,... (2014.11.01. 20:56) 41ezer méterről ugrott a Google egyik vezére

Elérhetőség

e-mail: csigafaszblogkukacgmailpontcom
Ide (is) várjuk észrevételeiteket a bloggal kapcsolatban, ha nem mernétek kommentelni, vagy csak lusták vagytok regisztrálni egy indapasst.

Címkék

acer (3) ajánló (3) alien (3) amd (5) anonymous (7) apple (17) arc nélküli (4) asrock (5) assembly (4) asus (8) az élet nagy kérdései (29) barkács rovat (5) béta (6) biztonság (3) blizzard (10) Blizzard (3) börszdéj (4) call of duty (4) cg laikus (11) Címkék (8) cisco (4) cleverbot (6) cod (3) corsair (3) csaj (8) csigafasz (6) dance (4) demotivalo rovat (38) diablo (17) diablo 3 (18) egér (3) elmélkedő (23) error (3) facebook (30) fail (4) felhasználó (10) film (3) firefox (10) forward unto dawn (3) game (4) games (5) game of thrones (6) geek (6) google (24) gyászhír (3) hack (15) halo 4 (5) hardware (6) hdd (7) hiba (7) hírek (16) hoax (3) humor (139) húsvét (3) ingyenes (3) intel (5) internet (6) it girls (84) játék (19) játékteszt (6) jelszó (3) kapjazagyadhoz (13) karácsony (20) karakterek (4) kocka (9) kockulás (8) konzol (4) lan (3) LG (3) logó (3) mass effect 3 (5) microsoft (19) mikulás (9) mobil (3) mod (7) modding (14) mucsi (3) ncore (3) need for speed (4) nfs (4) nintendo (6) nokia (7) no comment (4) nvidia (3) paródia (6) pc (42) pentium (6) poén (36) question of the week (16) ram (6) rendszergazda (5) retró (17) router (3) rpg (3) samsung (7) scifi (4) server (7) simon (4) skyrim (11) sorozat (9) south park (3) star wars (39) star wars hét (24) steve jobs (5) szilveszter (4) szombati bölcsesség (45) tényfeltáró rovat (3) teszt (8) torrent (5) trailer (16) trance (7) usb (8) vasárnapi videó (84) vga (3) vicc (4) vírus (5) warez (8) western digital (5) wifi (5) windows (23) xbox (3) xmas (3) xmas music (3) xp (3) zene (10) zenesarok (22)

Barkács rovat 1. Rész

2012.02.17. 13:00 Bixi84















Sziasztok a mai nappal kezdetét veszi modding sorozatunk mely az aktuális részben a házakkal fog foglalkozni. Biztos voltatok már úgy régi gépetekkel, hogy leg szivesebben felrúgnátok annyira zajos esetleg kopott vagy csak szimplán régi. Nos ezekre a dolgokra jelent megoldást a modding.

Mi is az a modding? -A modding egy szleng kifejezés, ami az angol modify (módosít) szóból ered. A modding szót több helyen is használják ha valaminek az átalakításáról van szó (a PC rugdalásából származó deformáció nem tartozik ide). PC-s berkekben leginkább a számítógép házak optikai tuningolásáról beszélünk. Számítógép házakat szoknak átalakítani (casemod) és építeni (casecon)  is, de ennyi elég is az angol szavakból lássuk a medvét.

 



















Ez is átalakítás csak nem olyan amit mi szeretnénk :D

Számítógép moddingolásánál sok mindenre oda kell figyelni mert könnyen belefuthatunk olyan dolgokba amik alapjaiban rengetik meg korábbi elképzeléseinket. Nem vagyok egy nagy modding szakember de megpróbálom nektek érthetően összeszedni azokat a dolgokat amik nagyban befolyásolják munkánk. Mielőtt nekiesnénk érdemes átgondolni mit is akarunk csinálni. Régi gépházunkat optikázhatjuk kedvünk szerint a régi hardvereink megtartásával így annyi előnyben leszünk, hogy nem kell aggódnunk minden be fog e férni a házba. Régi hardvereinket átpakolhatjuk egy teljesen új házba és azt alakítgathatjuk, de itt oda kell figyelni a méretekre mert sokszor csak 1-2 milliméteren múlik, hogy egy alkatrész rendesen illeszkedjen a helyére. Végül de nem utolsó sorban kinézhetünk valami érdekes tárgyat amibe belezsúfolhatjuk hardvereinket (igazán én ebben látom az erőt! ). Elővehetjük a régi tv készüléket,akváriumot,szemetes kukát vagy sörös rekeszt, de akár öreganyánk Zinger varrógépe is megfelel a célra.

 


























Ha tönkremegy legalább nem kell messze vinni!

Nézzük az első esetet mikor régi számítógépünket szeretnénk kicsit feldobni, úgymond 21.-ik századivá tenni. Viszonylag egyszerű a dolgunk mivel minden belefér rendesen (többnyire). Mindenki arra gondolna hogy akkor most aztán beszórok mindent és de jó a gép, de mint mindenben, az előkészítés a leg fontosabb. Nem árt ha vannak megfelelő szerszámok illetve megfelelő tisztaság mert ugye nem kell mondanom hogy egy neon is csak addig szép míg nem lepi 3 éves kosz. Első lépésben atomjaira kell bontanunk az egész gépet (előny a kis korban elsajátított legózási tudás). Második lépésben gondosan le kell takarítanunk mindent mert a számítógép legnagyobb ellensége a por.

 
























Azért nem árt előtte kipakolni.

Nézzük akkor, van egy csupasz számítógép házunk ami már tiszta, de ronda mint a bűn. Az esetek túlnyomó többségében kapunk egy kívülről fehér, belülről fém színű undormányt, no de sebaj nem lessz ez mindig így. Ha átestünk az első sokkon az első dolog amit tehetünk hogy kiválasszuk a színt amit szeretnénk ósdi házunknak. Manapság elég jó minőségű és sokféle festéket kapni meglehetősen olcsón. A legtöbb ember kieggyezne a feketével de válasszunk ízlés szerint (csak helló Kittiset ne, akkor már inkább fehér :D ). Célszerű átfújni az egész házat akár 2-3 réteggel is így szebb lesz, de oda kell figyelni nagyon hogy meg ne follyon! Célszerű a belsejével kezdeni mivel így a forgatás közben nem csapkodjuk oda a friss fényezést mindennek. Ha megvagyunk a belsejével jöhet a külső, itt igazából egyszerűbb dolgunk lessz mivel nagyobbak a festésre váró felületek. Festés előtt a gombokat ne felejtsük el kimaszkolni (letakarni), erre a célra jó bármilyen ragasztó szalag amit később könnyen el tudunk távolítani a felületről. Ha ezekkel megvagyunk már csak meg kell várni míg megszárad a festék és már csodálhatjuk is mesteri művünket. Nézzétek el nekem hogy nem illusztrálom képekkel a dolgokat de megfelelő anyagi forrás nélkül ez lehetetlen most. :D

 


















Anyunak szólni hogy ne tegye be a kávét!

Most hogy van egy nagy fekete téglánk egy kicsit monotonnak tűnhet a dolog, de a modding lényege hogy átalakítunk, ezért ez nem marad így sokáig. Ismerős lehet mindenkinek ez a mondat hogy "nekem 8 magos procim meg 16 GB memóriám van Radeon HD 6000 brutállal " fűszerezve. Hiszem ha látom! És persze minden valamire való modder látni szeretné mi ketyeg a gépben, ezért a következő dolgunk hogy ajtót nyissunk ezen vágyainknak. Mindenki döntse el maga, hogy mekkora és milyen formát szeretne bele vagdosni a ház oldalába, ezt már rátok bízom és a képzelő erőtökre. Egy hasznos tanács hogy ezt a lépést még a festés előtt célszerű elvégezni így sokkal szebben kivitelezhető a dolog. Vágáshoz persze itt is elengedhetetlenek a megfelelő szerszámok. Használhattok flexet ha más nincs de barkács boltban vehettek 3-4 ezerért kis vágó ezközt is ami jobban megfelel a célra (olyan mint egy rotormaró csak kissebb és árammal működik). Ha mindent jól csináltunk egy nagy lyuk tátong a házunk oldalán amit persze le kell zárni valami átlátszóval.(mégsem hagyhatjuk szabadon hogy befészkeljenek a galambok). Erre a célra legjobb a plexi lap ami drágább mint az üveg de cserébe nem törik, az üveg törik cserébe nem karcolódik, mindenki döntse el mi a fontosabb.( Suzuki tulajoknak mondom tikrács kizárva!!!! )

 
























Extrém megoldások, de nem lehetetlen.


Mind a kettőt rögzíthetjük átlátszós sziloplasztal amivel az akváriumokat is ragasszák, vagy a plexit fúrhatjuk is és kis csavarokkal rögzíthetjük. Rezgés miatt itt is ajánlom alá a szilót és a felesleget amit kitol maga mellett levágjuk. Mindezzel megvagyunk kapunk egy elég friss gép házat szép nagy kukucskálóval az oldalán. Ezután már más dolgunk nincs a házzal mint a zajt és a rezgést csökkenteni de ezt majd később írom le.

 

A következő lehetőségünk ha veszünk egy újabb házat és abba rakjuk át meglévő hardvereinket. Ebben az esetben oda kell figyelni a méretekre mert nem biztos hogy minden be fog férni a házba amit csak szeretnénk. Lehet kapni nagy házakat brutális szellőzéssel ebbe természetesen minden kínlódás nélkül bele pakolhatjuk a gépet és még hely is marad bőven az ezernyi ventillátornak, neonnak, és kábelnek. A másik véglet amikor kis házba (midi torony) pakoljuk bele a gépet, itt meg kell gondolni mindent hogy mit hova teszünk, kábeleket merre visszük. Nagyobb videókártyák esetében még az is gond lehet hogy a kártya nem fér be a házba vagy esetleg pár milliméteren múlik az egész (ezen még vagdalással lehet segíteni). Nekem idén lett a mániám a kis gépház. Jól belenyomorítom az összes alkatrészt bár ezzel kicsit beáldozom a ház szellőzését de sebaj valamit valamiért. A szellőzésen azért annyit segítettem hogy az összes kábelt amit csak tudtam elrejtettem így valamivel nagyobb légteret kaptam. Régebben japán stílus uralkodott a gépemben (biztos látott már mindenki japán autó motorteret), a benne lévő kábelrengetegtől gyakorlatilag a gép főbb alkatrészeit sem lehetett látni. Midi házakban a általában még a régimódi divat uralkodik, ez azt jelenti hogy a winchestert hátulról lehet betolni a helyére míg nagyobb házak esetében ezt már oldalról tehetjük meg. Ez annyi gondot okozhat hogy a winchester kábele az alaplap fele áll ki és lehetetlen elrejteni, a másik hogy esetenként beleérhet a VGA-ba (videókártya) így a winchester helyével is szórakoznunk kell. Én ezt a problémát úgy oldottam meg hogy megfordítottam a winchestert, így a kábelt eltudtam rejteni és még jobban is néz ki. Az oldallapot ennél is ugyanúgy ki tudjuk vágni és üvegezhetünk de ezt szerintem nem kell elmondanom.

 

 Ezzel elérkeztünk az utolsó lehetőségünkhöz ami nekem a legkedvesebb. Építsük be a gépet valami hétköznapi dologba, nem hétköznapi módon! Ahány ember annyi szokás de ami a közös az a végeláthatatlan emberi hülyeség. Láttam már gépet sörös rekeszben, WC-ben, kirakati bábúban, Star Wars-os lépegetőben, akváriumban de még számítógép kartondobozában is. Ötleteinknek tényleg csak a képzelő erőnk szabhat határt.

 

 




Végezetül itt van pár kép kedvcsinálónak-

 

4 komment

Címkék: pc mod modding optika barkács rovat

A bejegyzés trackback címe:

https://csigafasz.blog.hu/api/trackback/id/tr644123512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Imhotep] 2012.02.17. 22:48:54

Idehaza nekem egy Raidmax Ninja(fekete) házam van. Végül is egész normálisan néz ki. Viszont a belső légcsatorna kialakítása nagyon elbszott egy konstrukció. Elöl van lennt egy 12 centis venti, meg hátul, plusz egy 8 centis az oldalán a procival egyvonalban kb. A probléma a következő. A légcsatorna elviekben úgy működne hogy elől beszívja, hátul meg kifújja a levegőt. De sajnos a tervezők nem vették figyelembe azt, hogy mindjárt az elöl lévő venti mögött ott van az a winchester tároló rész. De ugye már ebben úgy van megoldva hogy a vinyót nem "hagyományosan" kell beszerelni, hanem így állítva, a leszedhető oldallap felé állnak a csatlakozók. Ezzel nem is lenne baj, így könnyebb szerelni. Csakhát ugye így pont keresztbe állnak azok a vezető sínek, lemezek amikhez kell a vinyót rögzíteni, szal szinte teljesen elzárják a levegő útját hátrafelé. Úgy hogy ez max a vinyók hűtésére szolgál valamennyit. Mondjuk teszteltem kb 2-3 fok az eltérés ha megy a venti.
Az oldalsó ventit meg nem lehet bekapcsolni. Mert a szomszéd feljelent csendháborításért :) Brutál hangot csinál. Mondjuk hűteni az se hűt lóf@szt se. 1-2 fok eltérést tapasztaltam itt ott. Egyedül talán a hátsó ventinek van értelme. Ezek a kék ledek meg csak akkor világítanak ha az elülső venti be van kötve, meg az oldalsó. Azokba van beépítve valójában a led. Most jelenleg az első meg a hátsó megy, az oldalsót meg mint említettem nem kéne erőltetni, mert irgum burgum :)
A ház maga viszont elég tágas. Vagyis csak egészen addíg míg a 460gtx -et alíg tudtam belepaszírozni. Egy fél centivel hoszabb lenne a kártya aztán már vakarhatnám a fejem. Egyetlen jó tulajdonsága lenne, hogy ez már olyan ház hogy elviekben nem kell hozzá semmilyen csavar. De hát a fene se bízik ezekben a műanyag csíptetős szarokban. Szóval azokat kib@szkodtam a házból, aztán a jóőreg csavarozási technikával helyettesítettem :)

Na hát ezek az én tapasztalataim a saját házam táján. Szóval én nem igazán javaslom senkinek se ezt a RaidMax Ninja házat. Én is inkább csak elviselem mert nincs más. Bár,jó, azért egy alap mercury és hasonló háznál még mindíg fényévekkel jobb.

Bixi84 2012.02.17. 23:23:57

Nekem is csavarmentesem volt múlt hétig amikor neki adtam tesómnak. Arról csak annyit mondanék hogy a műanyag patentok vagy nem tudom minek nevezzem hamar elfáradnak ha sokat szerelgeted ki be a winchestert.

[Imhotep] 2012.02.18. 08:50:58

Nem is az volt nálam a legzavaróbb, azt asszem pont bennhagytam még. Eleve már ahova a vinyókat lehet bepakolni, azok a helyek nálam egyébként is szorulósak. Szal simán jó lenne akármilyen csavar nélkül is. Mert nem nagyon mocorog a vinyó ha a helyérecsúsztattam a sínek mentén.
Ami kibaszta nálam a biztosítékot az az a műanyag csíptetős baszás, amit az ilyen pci eszközök lefogatására terveztek. Pl vidikártya, hangkártya stb.. Komolyan mondom ha az benn van, akkor nem tudom a videokártyát kiszedni. Mert azt a műanyag lefogató pöcköt, vagy mi a fene, hiába is húzom fel teljesen, az a fém rész ami van a kártyán, ahol a csavarral is ugye le lehet fogatni, nah az elakad ebbe a kis pöcökbe. Csak ebbe az irányba tudom amúgy is kifelé fordítani a kártyát hogy kiszedjem. Mint említettem épphogy elfért a vidikártya. Na aztán fogtam, az egész csíptetős vackot lecsavaroztam a picsbe. Megaztán én valahogy strapabíróbbnak tartom a csavarozást, mint ezt a nyeklebekle fröccsöntött műanyag lefogatós szutykot :)

Bixi84 2012.02.18. 22:48:49

@[Imhotep]: Látod én ezért építek általában inkább házat. :D
süti beállítások módosítása