HTML

Lájkolj minket a facebookon!

Friss kommentek

  • Tblog: 121 ezer dollárt gyűjtöttek össze a 3. évadra. Aztán a pénzt az ügyintézőjük lenyúlta, majd átjáts... (2016.12.27. 19:50) Nuka Break - a Fallout websorozat
  • Jocó ügynök: Hú, azért a vége kicsit lehangolóra sikerült :) Amúgy nemrég olvastam egy nagyon király cikket pon... (2016.04.18. 00:15) Csajozási tippek Űberkockáknak
  • Frady Endre: @Romboljuk le a modern világot... (törölt): Kiadtam e-könyvben! publioboox.com/hu_HU/tonnas-vereb... (2015.11.19. 11:23) Obi-Wan bácsi és a texting
  • DeadMan: @Wertzui: Csak a saját nevemben beszélhetek, de én már nagyon régen nem írtam. Ezt a blogot eleve ... (2015.01.10. 17:38) Bujjék mindenkibe!!!
  • csigafasz: @Wertzui: Mondhatnám, hogy kivártuk a végét (ha vége van?) de igazából a lustaság nagyobb úr volt,... (2014.11.01. 20:56) 41ezer méterről ugrott a Google egyik vezére

Elérhetőség

e-mail: csigafaszblogkukacgmailpontcom
Ide (is) várjuk észrevételeiteket a bloggal kapcsolatban, ha nem mernétek kommentelni, vagy csak lusták vagytok regisztrálni egy indapasst.

Címkék

acer (3) ajánló (3) alien (3) amd (5) anonymous (7) apple (17) arc nélküli (4) asrock (5) assembly (4) asus (8) az élet nagy kérdései (29) barkács rovat (5) béta (6) biztonság (3) Blizzard (3) blizzard (10) börszdéj (4) call of duty (4) cg laikus (11) Címkék (8) cisco (4) cleverbot (6) cod (3) corsair (3) csaj (8) csigafasz (6) dance (4) demotivalo rovat (38) diablo (17) diablo 3 (18) egér (3) elmélkedő (23) error (3) facebook (30) fail (4) felhasználó (10) film (3) firefox (10) forward unto dawn (3) game (4) games (5) game of thrones (6) geek (6) google (24) gyászhír (3) hack (15) halo 4 (5) hardware (6) hdd (7) hiba (7) hírek (16) hoax (3) humor (139) húsvét (3) ingyenes (3) intel (5) internet (6) it girls (84) játék (19) játékteszt (6) jelszó (3) kapjazagyadhoz (13) karácsony (20) karakterek (4) kocka (9) kockulás (8) konzol (4) lan (3) LG (3) logó (3) mass effect 3 (5) microsoft (19) mikulás (9) mobil (3) mod (7) modding (14) mucsi (3) ncore (3) need for speed (4) nfs (4) nintendo (6) nokia (7) no comment (4) nvidia (3) paródia (6) pc (42) pentium (6) poén (36) question of the week (16) ram (6) rendszergazda (5) retró (17) router (3) rpg (3) samsung (7) scifi (4) server (7) simon (4) skyrim (11) sorozat (9) south park (3) star wars (39) star wars hét (24) steve jobs (5) szilveszter (4) szombati bölcsesség (45) tényfeltáró rovat (3) teszt (8) torrent (5) trailer (16) trance (7) usb (8) vasárnapi videó (84) vga (3) vicc (4) vírus (5) warez (8) western digital (5) wifi (5) windows (23) xbox (3) xmas (3) xmas music (3) xp (3) zene (10) zenesarok (22)

DeadMan retró Part 4 - 486-ostól a Pentiumig

2012.02.20. 18:57 DeadMan

Az előző garázsfejlesztős kitekintés után most következzen egyéni PC történelmem folytatása:

Szóval, valahol ott hagytuk abba legutóbb, hogy sikerült szert tenni egy 486-osra. El is voltunk ájulva tőle, egyből fel is került rá a csodálatos Windows 95 operációs rendszer (ezzel együtt megismerkedhettünk a kéthavonta oprendszer újratelepítés bájosan romantikus elfoglaltságával is).

Az X-com játékokban az ellenfél köre végre kábé 1 perc alatt lezajlott, ami külön örömmel töltött el minket. Ekkor ismerkedtem meg a Diablo 1-el, ami a 8 mega RAM-on már éppen eldöcögött, valamint a valós idejű stratégia stílusával is a Command & Conquer nevű játéknak köszönhetően. Mintha lett volna valami StarCraft nevű izé is ettől a Blizzard vagy hogyhívják nevű nem túl híres fejlesztőcsapattól, de amennyire emlékszem, az istennek sem akart elindulni.

Sajnos a 486-osnak is megvoltak a maga határai ugye. A mai napig emlékszem például, hogy mp3-at csak úgy lehetett rajta hallgatni, ha közben nem birizgáltuk még az egeret sem, mert már attól szaggatni kezdett a hang. Na persze, akkoriban örültünk, hogy egyáltalán tudunk mp3-at hallgatni, amiből egy cd-re ugye legrosszabb esetben is 8-10 zenei album simán ráment. Itt ezen a ponton mi rá is jöttünk arra, amire a zenei kiadók a mai napig nem eszméltek rá: bizony van egy felső határa annak az összegnek, amit egy albumért el lehet kérni... ráadásul az albumban zenevásárlás legtöbbször nem is összeegyeztethető a zenei izléssel. Na de hol volt akkoriban még az iTunes és társai...

Tehát, a StarCraft egyelőre kimaradt, a WarCraft 2-vel viszont iszonyú jókat szórakoztam. Ekkor szereztünk egy Cheat gyüjteményt (ha jól emlékszem ez már a Cheatland-féle volt), és persze egyből rákaptunk az orrba-szájba csítelésre.

Aztán jött az X-com mellett talán másik legnagyobb "pentium korszak előtti" játékélményem, melyet az Imperium Galactica nevű magyar fejlesztésű (!) játék testesített meg. Ez volt az a játék, ahol rádöbbentem, hogy a csítelés jó mulatság lehet ugyan, de a játék rendes végigjátszása során mindenáron kerülendő. Történt ugyanis, hogy első végigjátszásra azzal kezdtem, h csíttel a legmagasabb fokra juttattam magam. Aztán mikor másodszor toltam le, már nem használtam cheat kódokat, és meglepődtem, hiszen a játéknak története is volt. Mindebből persze csitelés közben kimaradtam, plusz az igazi kihívásból, ennek köszönhetően az igazi játékélményből is. Azóta a cheat kódokat tényleg nem használom másra, mint esetleg a vicces lehetőségek kipróbálására (erről majd fogok szót ejteni egy következő részben, a Jedi Knight játékokkal kapcsolatban... ha nem felejtem el).

Na szóval, a 486-oshoz a legszebb játékos emlékeim egy jelentős része köthető, mégis ekkor már hajtott minket a PC gémerek hálátlan istensége, a fejlesztés, és tudtuk, bizony haladni kell a korral.

 

Nem is váratott sokáig magára a 166-os Pentium 1-es masina megérkezése. Az első olyan számítógép, amibe anyagilag, ha minimális összeggel is, de jómagam is beszálltam.

Ezen már csak úgy süvített a StarCraft, és ez volt az a pont, ahol rádöbbentem, hogy a világ legjobb játékai a Blizzard Entertainment keze alól kerülnek ki. Bizony nem volt kérdéses, a WarCraft, StarCraft és Diablo univerzumok lemostak minden vetélytársat a porondról, és bár az ősblizzard sokat veszített a szememben a renoméjából, ez a helyzet tulajdonképpen a mai napig nem változott (jelenleg épp abban reménykedem, hogy a Diablo 3. részével ismét megerősítik ezt).

Természetesen a Diablo 2 is jött, látott, és szaggatott, mint az állat. De hősünket ezzel nem lehetett eltántorítani:) Mondjuk, az is igaz, hogy ekkoriban, a kiegészítő lemez előtt még egészen másmilyen volt a dio 2 élmény. Nem feltétlenül jobb, csak más. Plusz akkoriban még Diablo uraság se fila táskát dobott :)

Az olyan játékok, mint a Quake, vagy a Doom, esetleg a Duke 3D be kell vallanom, hogy ekkoriban még csak a fél órás kikapcsolódás kategóriát jelentették, két stratégia, vagy szerepjáték között. Csak később, a LAN-partyk megismerése után jöttem rá, miből is maradtam ki akkoriban. De ez már a Pentim III-as masina megvétele után történt, ami pedig már egy másik történet.

De megígérem, legközelebb ezzel folytatom, addig is ne feledjétek: már a nosztalgia sem a régi! ;)

1 komment

Címkék: retró elmélkedő pentium 486

A bejegyzés trackback címe:

https://csigafasz.blog.hu/api/trackback/id/tr194148659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs of the Haza · http://csigafasz.blog.hu/ 2012.02.20. 19:54:40

Bezzeg a mi időnkben, amikor Diablo már Fila táskát dobott XD
süti beállítások módosítása