HTML

Lájkolj minket a facebookon!

Friss kommentek

  • Tblog: 121 ezer dollárt gyűjtöttek össze a 3. évadra. Aztán a pénzt az ügyintézőjük lenyúlta, majd átjáts... (2016.12.27. 19:50) Nuka Break - a Fallout websorozat
  • Jocó ügynök: Hú, azért a vége kicsit lehangolóra sikerült :) Amúgy nemrég olvastam egy nagyon király cikket pon... (2016.04.18. 00:15) Csajozási tippek Űberkockáknak
  • Frady Endre: @Romboljuk le a modern világot... (törölt): Kiadtam e-könyvben! publioboox.com/hu_HU/tonnas-vereb... (2015.11.19. 11:23) Obi-Wan bácsi és a texting
  • DeadMan: @Wertzui: Csak a saját nevemben beszélhetek, de én már nagyon régen nem írtam. Ezt a blogot eleve ... (2015.01.10. 17:38) Bujjék mindenkibe!!!
  • csigafasz: @Wertzui: Mondhatnám, hogy kivártuk a végét (ha vége van?) de igazából a lustaság nagyobb úr volt,... (2014.11.01. 20:56) 41ezer méterről ugrott a Google egyik vezére

Elérhetőség

e-mail: csigafaszblogkukacgmailpontcom
Ide (is) várjuk észrevételeiteket a bloggal kapcsolatban, ha nem mernétek kommentelni, vagy csak lusták vagytok regisztrálni egy indapasst.

Címkék

acer (3) ajánló (3) alien (3) amd (5) anonymous (7) apple (17) arc nélküli (4) asrock (5) assembly (4) asus (8) az élet nagy kérdései (29) barkács rovat (5) béta (6) biztonság (3) Blizzard (3) blizzard (10) börszdéj (4) call of duty (4) cg laikus (11) Címkék (8) cisco (4) cleverbot (6) cod (3) corsair (3) csaj (8) csigafasz (6) dance (4) demotivalo rovat (38) diablo (17) diablo 3 (18) egér (3) elmélkedő (23) error (3) facebook (30) fail (4) felhasználó (10) film (3) firefox (10) forward unto dawn (3) game (4) games (5) game of thrones (6) geek (6) google (24) gyászhír (3) hack (15) halo 4 (5) hardware (6) hdd (7) hiba (7) hírek (16) hoax (3) humor (139) húsvét (3) ingyenes (3) intel (5) internet (6) it girls (84) játék (19) játékteszt (6) jelszó (3) kapjazagyadhoz (13) karácsony (20) karakterek (4) kocka (9) kockulás (8) konzol (4) lan (3) LG (3) logó (3) mass effect 3 (5) microsoft (19) mikulás (9) mobil (3) mod (7) modding (14) mucsi (3) ncore (3) need for speed (4) nfs (4) nintendo (6) nokia (7) no comment (4) nvidia (3) paródia (6) pc (42) pentium (6) poén (36) question of the week (16) ram (6) rendszergazda (5) retró (17) router (3) rpg (3) samsung (7) scifi (4) server (7) simon (4) skyrim (11) sorozat (9) south park (3) star wars (39) star wars hét (24) steve jobs (5) szilveszter (4) szombati bölcsesség (45) tényfeltáró rovat (3) teszt (8) torrent (5) trailer (16) trance (7) usb (8) vasárnapi videó (84) vga (3) vicc (4) vírus (5) warez (8) western digital (5) wifi (5) windows (23) xbox (3) xmas (3) xmas music (3) xp (3) zene (10) zenesarok (22)

Tényleg itt a világ vége!

2012.02.16. 16:10 csigafasz

A legnagyobb SMS-es warezoldalakkal való leszámolás után rövidesen a torrentezőkre vadászik a magyar adóhivatal. A célkeresztben a gigantikus forgalmat lebonyolító felhasználók lesznek. Mire számíthatnak az átlag netezők?
Semmi jóra, avagy a Rózsaszín Pitbull ne szívjál füvet c. nótája után szabadon "szavaztál volna az MSZP-re, most tölthetnél filmet 7VG-re". Az [origo] a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV vagy ha úgy tetszik APEH) internetes jogsértésekkel foglalkozó részlegének vezetőjét kérdezte a kalózokkal szembeni szigorodó fellépésről.

Néhány hónapja Információtechnológiai Osztály néven külön csoport foglalkozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a filmek, zenék és szoftverek illegális kópiáit terjesztő internetes kalózszerverek lenyomozásával és bezárásával. A legnagyobb SMS-es warezoldalakkal és fizetős FTP-kkel már leszámoltak, az idén a torrentoldalak kerülnek a célkeresztjükbe. Bár nem az egyszerű letöltőkre utaznak, ha valaki gigászi forgalmat bonyolít le megosztásaival, az számíthat arra, hogy a nyomozók megjelennek nála. A részleg vezetője maga is részt vesz az operatív munkában,( a Hacktion sorozat óta tudjuk, hogy egy operatívnak nem lehet magasabb az IQ-ja 100-nál XD ) ezért csak név nélkül nyilatkozott az [origo]-nak Józsi a hegyről, aki megy a gépedért egyből és UTP kábelt hasít a hátadból, ha menekülni próbálnál a külső winyóddal!

Míg korábban kerületi kapitányságok, illetve az ORFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is nyomoztak illegális tartalmakat terjesztő szerverek működtetői ellen, tavaly óta a szerzőijog-sértéssel kapcsolatos ügyekben már kizárólag a NAV pénzügyi nyomozói járnak el, így ugyanis sokkal célzottabban, forró nyomon tudnak fellépni ezekkel szemben. A Információtechnológiai Osztály legnagyobb sikere eddig a hazai mozik premierfilmjeit kamerákkal rögzítő, majd a felvételeket torrentoldalakon terjesztő Cinedub kalózcsapat lekapcsolása volt, de a részleg vezetője szerint kitartóan kutatnak további rejtett szerverek után.

A rendőrség és az Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak szakterülete maradt az internetes behatolások, adatlopások, csalások és tiltott pornográfia terjesztésével kapcsolatos ügyek elkövetőinek kézre kerítése.

Az SMS-warez után a torrent az új célpont

Az internetes jogsértések után nyomozó csoport munkatársai tavaly tizenegy kalózszájtot kapcsoltak le, amelyek összesen mintegy két és fél milliárd forint kárt okoztak a digitális tartalmak jogtalan terjesztésével: ez több tízezer filmet, zenét és szoftvert jelent. A nyomozócsoport munkáját felügyelő vezető beosztású nyomozó azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy a legnagyobb forgalmat lebonyolító fizetős FTP-szerverek és emelt díjas SMS-sel előfizethető kalózszájtok nagy részének bezárása és a friss alkotásokat netre szivárogtató, ún. release-csoportok elleni szigorú fellépés eredményeként egyre kevesebb magyar szinkronos film kalózmásolata jelenik meg a világhálón a filmpremierrrel párhuzamosan. Ennek hatására a felhasználók százezreit is kiszolgálni képes torrentszájtok és az illegális javakra mutató linkeket tartalmazó fórumok száma gyarapodott - ezek jelentik a hatóság új fókuszát.

Bár a Bittorrent kliensprogrammal elérhető szájtokra sokszor teljesen szabadon lehet regisztrálni, lekapcsolásukat akadályozza, hogy az esetek többségében valamilyen külföldi szerveren működnek. Ezeknek az oldalaknak a működtetése viszonylag kis költséggel megoldható, a filmek, zenék és szoftverek ugyanis a felhasználó számítógépein, nem pedig magán a szerveren találhatók. A szervergép csupán az állományok elérhetőségeihez szükséges információdarabkákat tárolja. Bár korábban a torrentszájtok jelentős része ingyenes volt, ma már a legtöbb ilyen oldal üzemeltetője fizetős prémiumszolgáltatásokat is kínál, és reklámbevételekre is szert tesz.

Nem a mezei letöltőkre, hanem a megajúzerekre utaznak

Ha teljes torrentoldalakat nem is egyszerű lekapcsolni, a NAV high-tech részlegének munkatársai célba vehetik azokat a felhasználókat, akik a legtöbb tartalmat osztják meg a többi felhasználóval. Az Információtechnológiai Osztály vezetője szerint azok a felhasználók, akik úgynevezett seedszervereket bérelnek - vagyis olyan tárhelyeket, amelyek a letöltött tartalmak folyamatos visszaosztását teszik lehetővé -, valószínűleg a célkeresztjükbe kerülnek majd.

Bár a Bittorrenten való letöltés esetén a kliensprogram mindig megosztja a többi felhasználóval a fájlok már letöltött részeit, a seedszerverek ezt nagy kapacitással teszik, így egyszerre akár felhasználók százait vagy ezreit képesek kiszolgálni, ami már semmiképpen nem tekinthető magáncélú felhasználásnak - magyarázta el a kalózok elleni osztály vezetője. Azt ugyan ő is elismerte, hogy a Bittorrent esetén nehéz meghúzni a határvonalat az átlagemberek és az ipari mértékben kalózkodók között, fogalmazása szerint elsősorban a frissen megjelent filmek, zenei albumok és szoftverek terjesztőit, illetve a jelentős számú torrentet publikáló felhasználók után fognak nyomozni. Tehát azok után, akik a legnagyobb kárt okozzák a jogtulajdonosoknak, de nem adják fel a torrentoldalak működtetői elleni harcot sem, bár ehhez az Europollal vagy az Interpollal való együttműködésre is szükség lesz.

Áthatolnak a proxygépeken is

Bár már közel egy éve működik az Információtechnológiai Osztály az adóhatóságnál, létrehozását hivatalosan csak nemrég hozta nyilvánosságra a NAV. A részleg által lebuktatott kalózszerverekről már korábban is adott hírt a hatóság. Az internetes bűnözésre szakosodott osztályon jelenleg hatan foglalkoznak kifejezetten az internetes jogsértésekkel, a kalózszájtok mellett pedig például online aukciós oldalakon árult hamis termékek, illetve engedély nélkül klónozott honlapok ügyében is folytattak már nyomozást.

A részleg vezetőjének elmondása szerint a dolgozók verbuválása nem volt egyszerű feladat, mert a munkakör betöltéséhez komoly informatikai ismeretekre is szükség van. Tapasztalataik szerint ugyanis a legtöbb kalózoldalt átjátszóberendezésként funkcionáló proxy számítógépek tucatjain keresztül lehet elérni, így általában nehéz kideríteni, hogy a jogsértő tartalmak valójában hol is találhatók. Ha ugyanis csak egy proxy gépet foglalnak le, az eredeti oldal zavartalanul működik tovább. (muhaha)

Nem minden warezoldalon kaszál az alvilág

Az osztály vezetőjének tapasztalatai szerint ugyan általánosan nem lehet azt mondani, hogy a warezoldalakból befolyó pénzek a szervezett bűnözés vagyonát gyarapítják, több esetben előfordult, hogy a szájtok működtetői között komoly alvilági múlttal ismert személyek is megtalálhatóak voltak. Ez nem véletlen, mert egy szoftverek, filmek, e-könyvek vagy zenék illegális kópiáit kínáló oldal működtetője éves szinten százmillió forintos bevételre is szert tehet, amely után sosem fizetnek adót.

A torrentoldalak mellett egyre több olyan fórum is üzemel, amelyen a nemrég bezárt Megauploadhoz hasonló online tárhelyeken elérhető digitális javak elérhetőségeit osztják meg egymással a tagok, ilyen szájtból is többet zárattak be.

Aki vállalKozsó, (parkettalakKozsó) vegye meg a programokat

Bár alapvetően nem az a célja a NAV-nak, hogy a kedvenc filmjeit vagy zenéit az internetről beszerző felhasználókat zaklassa, egy magánember is követhet el olyan szerzőijog-sértést, amely miatt felelősségre vonhatják. Noha a filmek vagy zenék magáncélú letöltését az üres hordozókra extra díjért felhelyezett Artisjus-matricák legalizálják, ugyanez nem igaz a szoftverekre. A hatályos jogszabályok az illegális szoftverek, akár játékok otthoni használatát is büntetik, bár ez utóbbiak értéke általában nem több tíz-húszezer forintnál, de egy lopott CAD-szoftver vagy professzionális képszerkesztő program birtoklásával akár több százezer forintos jogsértést is el lehet követni.

A pénzügyi nyomozók sosem kopogtatnak az ajtón csak azért, hogy átvizsgálják az otthoni PC-ket, ám az Információtechnológiai Osztály vezetője szerint sokszor előfordul, hogy valaki kisvállalkozásának székhelyeként saját lakását jelöli meg. Ha pedig ezen a címen adóellenőrzést hajtanak végre, megvizsgálják a lakásban lévő számítógépeken futó szoftverek eredetiségét is. Ha valaki nem vállalKozsó, és saját céget sem működtet, csak akkor futhat bele a szoftverek ellenőrzésébe, ha valamilyen okból házkutatást tart a lakásában valamely nyomozó hatóság.

A csoport vezetőjének eddigi tapasztalatai szerint azokat a kalózokat, akik ugyan tevékenységükkel kárt okoznak, és nem volt korábban semmilyen összetűzésük a törvénnyel, általában felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítéli a bíróság. Akik azonban bizonyítottan haszonra tettek szert ebből a tevékenységből, könnyen kerülhetnek évekre a rácsok mögé, büntetésük pedig még szigorúbb lehet, ha az is bebizonyosodik, hogy pénzmosást követtek el.
(origo.hu nyomán)

1 komment

Címkék: torrent warez

A bejegyzés trackback címe:

https://csigafasz.blog.hu/api/trackback/id/tr554119616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Imhotep] 2012.02.17. 02:23:09

Mint már oly sokszor megmondtam közeleg az az Armageddon :P Ehh, csak azt a kurafi Mass Effect 3at érjem meg, aztán már nem számít.. :)
süti beállítások módosítása