HTML

Lájkolj minket a facebookon!

Friss kommentek

  • Tblog: 121 ezer dollárt gyűjtöttek össze a 3. évadra. Aztán a pénzt az ügyintézőjük lenyúlta, majd átjáts... (2016.12.27. 19:50) Nuka Break - a Fallout websorozat
  • Jocó ügynök: Hú, azért a vége kicsit lehangolóra sikerült :) Amúgy nemrég olvastam egy nagyon király cikket pon... (2016.04.18. 00:15) Csajozási tippek Űberkockáknak
  • Frady Endre: @Romboljuk le a modern világot... (törölt): Kiadtam e-könyvben! publioboox.com/hu_HU/tonnas-vereb... (2015.11.19. 11:23) Obi-Wan bácsi és a texting
  • DeadMan: @Wertzui: Csak a saját nevemben beszélhetek, de én már nagyon régen nem írtam. Ezt a blogot eleve ... (2015.01.10. 17:38) Bujjék mindenkibe!!!
  • csigafasz: @Wertzui: Mondhatnám, hogy kivártuk a végét (ha vége van?) de igazából a lustaság nagyobb úr volt,... (2014.11.01. 20:56) 41ezer méterről ugrott a Google egyik vezére

Elérhetőség

e-mail: csigafaszblogkukacgmailpontcom
Ide (is) várjuk észrevételeiteket a bloggal kapcsolatban, ha nem mernétek kommentelni, vagy csak lusták vagytok regisztrálni egy indapasst.

Címkék

acer (3) ajánló (3) alien (3) amd (5) anonymous (7) apple (17) arc nélküli (4) asrock (5) assembly (4) asus (8) az élet nagy kérdései (29) barkács rovat (5) béta (6) biztonság (3) Blizzard (3) blizzard (10) börszdéj (4) call of duty (4) cg laikus (11) Címkék (8) cisco (4) cleverbot (6) cod (3) corsair (3) csaj (8) csigafasz (6) dance (4) demotivalo rovat (38) diablo (17) diablo 3 (18) egér (3) elmélkedő (23) error (3) facebook (30) fail (4) felhasználó (10) film (3) firefox (10) forward unto dawn (3) game (4) games (5) game of thrones (6) geek (6) google (24) gyászhír (3) hack (15) halo 4 (5) hardware (6) hdd (7) hiba (7) hírek (16) hoax (3) humor (139) húsvét (3) ingyenes (3) intel (5) internet (6) it girls (84) játék (19) játékteszt (6) jelszó (3) kapjazagyadhoz (13) karácsony (20) karakterek (4) kocka (9) kockulás (8) konzol (4) lan (3) LG (3) logó (3) mass effect 3 (5) microsoft (19) mikulás (9) mobil (3) mod (7) modding (14) mucsi (3) ncore (3) need for speed (4) nfs (4) nintendo (6) nokia (7) no comment (4) nvidia (3) paródia (6) pc (42) pentium (6) poén (36) question of the week (16) ram (6) rendszergazda (5) retró (17) router (3) rpg (3) samsung (7) scifi (4) server (7) simon (4) skyrim (11) sorozat (9) south park (3) star wars (39) star wars hét (24) steve jobs (5) szilveszter (4) szombati bölcsesség (45) tényfeltáró rovat (3) teszt (8) torrent (5) trailer (16) trance (7) usb (8) vasárnapi videó (84) vga (3) vicc (4) vírus (5) warez (8) western digital (5) wifi (5) windows (23) xbox (3) xmas (3) xmas music (3) xp (3) zene (10) zenesarok (22)

Sci-fi karaktertípusok 4 - Az Antihős és a Köpönyegforgató

2012.01.31. 16:01 DeadMan

A 4. és egyben utolsó fejezet is megérkezett végül.

Essen most pár keresetlen szó a sci-fi sagák utolsó 2 nélkülözhetetlen szereplőtípusáról is:

Az Antihős

A rossz oldalon állnak, a gonoszok közé tartoznak. A főgonosztól sokszor csak egy hajszál (vagy pár tucat lemészárolt kisgyerek) választja el őket. Csúnya űzelmeik a morális szürkezónától a nyílt gonoszságig bárhol folyhatnak, közös bennük azonban, hogy eme akcióikat nagy lazasággal hajtják végre, miközben végig badass kinézettel pózolnak. Nagy negatívumuk, hogy az ötletekből kifogyni készülő írók gyakran próbálják ezeket a karaktereket jó útra téríteni, ami a legtöbbször karaktergyilkossággal egyenértékű lépés, de persze vannak kivételek.

Tipikus Antihősök:

Skorpi (Scorpius)

John Crichton nemezise, a félig scarran, félig békefenntartó, kifejezetten félelmetes kinézetű antihős. Barátunk nem retten vissza a legdurvább eszközöktől sem céljai elérése érdekében. Ami igazán érdekessé teszi, az a célja, ami már-már jó ügynek is tűnhetne. Hál istennek az írók odáig nem mentek, hogy karaktere végül egész nap kiscicákat simogasson vidám dalolászás közben, de el kell ismerni, hogy jól sikerült szimpátiát kelteniük az alapvetően negatív karakter felé.

 

Jango Fett (öhm...Jango Fett...:))

Mivel fia/klónja azonkívül, hogy marha jól kinéző mandalori páncéljában álldogált, sok minden mást nem csinált 3 Star Wars rész alatt, így úgy éreztem, inkább a faterról lenne érdemes szót ejteni. Jango fejvadász, a vérprofi fajtából. Nem retten vissza semmitől, ha jedit kell ölni, hát megteszi. Bobát viszont fiaként neveli, bár nem mondom, hogy nem a saját, érdekes stílusában. Számomra abszolút pozitív karakternek számít, vesszenek a nyavajás jedik! :)

 

A köpönyegforgató

A jó ferengi mondáshoz minden körülmények között tartja magát: "nekem mi hasznom belőle?" Bizony, szükség van arra a karakterre, aki a lehető legrosszabb pillanatban árulja el hősünket. Az árulás mibenléte, körülményei itt is változhatnak, de általában igaz ezekre a karakterekre, hogy hősünk jó szívvel nem bízhat meg benne. Persze nem is lehetne igazán fordulatos egy sci-fi történet anélkül, hogy ne jöjjön el az a pillanat, amikor a mindenség sorsa egy ilyen önjelölt haszonhajhász kezépe kerül.

Tipikus köpönyegforgatók:

Athletic Bilbó (Ash)

A fairplay kedvéért érdemes jó előre leszögezni: Ash egy robot. Ennek köszönhetően árulása nem igazán vezethető vissza jellemi gonoszsgára, csupán tiszta programozásra. Ez azonban nem kissebbíti a tényt, hogy ő felelős a Nostromo teherszállító hajó legénységének balsorsáért. Oké, tulajdonképpen a programozó itt az igazi ludas, de vele sajnos nem találkozunk egyik Alien filmben sem, így nem marad már utálnivalónk, csak az egykedvű android.

 

Csak egy egyszerű szabó (Garak)

Legyen itt egy pozitív köpönyegforgató is. Garak, a kardassziai kém mindig mindent tudott mindenről, és mindig oda állt, ahova éppen jónak látta. Ami kiemeli a köpönyegforgatók szürke tengeréből, hogy ő alapvetően egy lelkiismerettel rendelkező emberke volt, és köpönyegforgató mivolta és moralitása között lavírozva igyekezett mindig a legjobb végkifejlet elérésének érdekében bevetni piszkos praktikáit. Persze, ez nem tette őt kevésbé megbízhatatlanná:)

És végül a bekategorizálhatatlan:

Szökött fegyenc, gyilkos (Richard B. Riddick)

Riddick egy könyörületet nem ismerő gyilkos, igazán rendelkezik az antihősöm minden fontosabb tulajdonságával. Mégis már a 3. film készül, amiben ő a "főhős". Na ezen igazodjon ki valahogy az egyszeri néző. Talán van valami a mondásban: gonosznak lenni jó:)

 

Ennyi lett volna sci-fi karakterekkel foglalkozó cikksorozatunk. A női karakterekről Imhotep nemrég írt egy szösszenetet, a robot karaktertípust pedig úgy döntöttem, nem szedem külön, így hát nagyjából végére értünk a "tanulmánynak". A karaktertípusok között nagy az átjárás, ráadásul a besorolások is szubjektivitás áldozatává válhatnak, így a fentebbi irományok semmiépp sem tekinthetőek törvényszerűnek. Szóval mindenki döntse el maga, neki ki a hőse, és legutáltabb karaktere! A túlerő legyen veletek!

Update: Majd elfelejtettem! Ha akad olyan bitang egyén, aki a kezdőlogókon lévő összes karaktert felismerte, az ne habozzon jelentkezni a csiganyálka ajándékcsomagjáért :)

Szólj hozzá!

Címkék: scifi elmélkedő karakterek köpönyegforgató antihős

A bejegyzés trackback címe:

https://csigafasz.blog.hu/api/trackback/id/tr194036089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása