HTML

Lájkolj minket a facebookon!

Friss kommentek

  • Tblog: 121 ezer dollárt gyűjtöttek össze a 3. évadra. Aztán a pénzt az ügyintézőjük lenyúlta, majd átjáts... (2016.12.27. 19:50) Nuka Break - a Fallout websorozat
  • Jocó ügynök: Hú, azért a vége kicsit lehangolóra sikerült :) Amúgy nemrég olvastam egy nagyon király cikket pon... (2016.04.18. 00:15) Csajozási tippek Űberkockáknak
  • Frady Endre: @Romboljuk le a modern világot... (törölt): Kiadtam e-könyvben! publioboox.com/hu_HU/tonnas-vereb... (2015.11.19. 11:23) Obi-Wan bácsi és a texting
  • DeadMan: @Wertzui: Csak a saját nevemben beszélhetek, de én már nagyon régen nem írtam. Ezt a blogot eleve ... (2015.01.10. 17:38) Bujjék mindenkibe!!!
  • csigafasz: @Wertzui: Mondhatnám, hogy kivártuk a végét (ha vége van?) de igazából a lustaság nagyobb úr volt,... (2014.11.01. 20:56) 41ezer méterről ugrott a Google egyik vezére

Elérhetőség

e-mail: csigafaszblogkukacgmailpontcom
Ide (is) várjuk észrevételeiteket a bloggal kapcsolatban, ha nem mernétek kommentelni, vagy csak lusták vagytok regisztrálni egy indapasst.

Címkék

acer (3) ajánló (3) alien (3) amd (5) anonymous (7) apple (17) arc nélküli (4) asrock (5) assembly (4) asus (8) az élet nagy kérdései (29) barkács rovat (5) béta (6) biztonság (3) blizzard (10) Blizzard (3) börszdéj (4) call of duty (4) cg laikus (11) Címkék (8) cisco (4) cleverbot (6) cod (3) corsair (3) csaj (8) csigafasz (6) dance (4) demotivalo rovat (38) diablo (17) diablo 3 (18) egér (3) elmélkedő (23) error (3) facebook (30) fail (4) felhasználó (10) film (3) firefox (10) forward unto dawn (3) game (4) games (5) game of thrones (6) geek (6) google (24) gyászhír (3) hack (15) halo 4 (5) hardware (6) hdd (7) hiba (7) hírek (16) hoax (3) humor (139) húsvét (3) ingyenes (3) intel (5) internet (6) it girls (84) játék (19) játékteszt (6) jelszó (3) kapjazagyadhoz (13) karácsony (20) karakterek (4) kocka (9) kockulás (8) konzol (4) lan (3) LG (3) logó (3) mass effect 3 (5) microsoft (19) mikulás (9) mobil (3) mod (7) modding (14) mucsi (3) ncore (3) need for speed (4) nfs (4) nintendo (6) nokia (7) no comment (4) nvidia (3) paródia (6) pc (42) pentium (6) poén (36) question of the week (16) ram (6) rendszergazda (5) retró (17) router (3) rpg (3) samsung (7) scifi (4) server (7) simon (4) skyrim (11) sorozat (9) south park (3) star wars (39) star wars hét (24) steve jobs (5) szilveszter (4) szombati bölcsesség (45) tényfeltáró rovat (3) teszt (8) torrent (5) trailer (16) trance (7) usb (8) vasárnapi videó (84) vga (3) vicc (4) vírus (5) warez (8) western digital (5) wifi (5) windows (23) xbox (3) xmas (3) xmas music (3) xp (3) zene (10) zenesarok (22)

Star Wars játéktörténelem

2011.12.07. 13:20 DeadMan

Kis Mikulásos kitérőnk után tovább robog a Star Wars hét!

Lucas papa nagyon belenyúlt a tutiba a Star Wars franchise megalkotásával. És persze, mivel pénz a lelke mindennek, jöttek is egyből a Csubakkás bögrék és R2D2 mosógépek. Aztán, amikor a játékipar, mint fogalom megszületett, és fejlődni kezdett, George Lucas érezte, hogy vele van az Erő, így pénzsóvár mancsaival oda is befúrta magát, méghozzá nem is kicsit! És azt kell, hogy mondjam, mindezt legnagyobb szerencsénkre tette, hiszen gagyi előzménytrilógiák ide, semmitmondó, huszadrangú írók által összefércelt novellák oda, a játékiparban a Star Wars őrület szinte minden korszakában sikerült maradandót alkotni!

A tovább mögött sorra vesszük a legfontosabb címeket, majd még talán az is előfordulhat, hogy összeállítok egy kis egyéni "best of" listát. Attól függ mennyi sör maradt a hűtőben kedvem lesz hozzá! Na de csapjunk bele a lecsóba:

 

1982. májusában alakult meg a LucasArts videójáték-készító és kiadó cég, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a monitor előtt dülledő kockákkal is megismertesse a Star Wars gazdag világát (mintha nem ismerték volna már eddig is:)).

Azt gondolnánk, hogy a mai divat szerint, hónapokkal később már futószalagon jöttek az Ashoka kalandjai, és Jar Jar wécépumpája, vagy egyéb fantasztikus alkotások, de bizony ez nem így történt. Méghozzá olyannyira nem, hogy eleinte nem is nagyon találkozhattunk Star Wars címmel a kiadótól egészen 1993-ig, amikor is megjelent az X-wing nevű, stílusteremtő űrszimulátor. Azt talán mondanom sem kell, hogy a Star Wars név és a minőség akkor még természetesnek mondható összetalálkozásának köszönhetően a siker nem maradt el! No meg a folytatások sem.

A Tie fighter (itt a birodalom oldalán bohóckodhattunk) és X-Wing vs. Tie Fighter c. sikerjátékok után szimulátor fronton az X-Wing Alliance tette fel a pontot a virtuális 'i'-re, ami személyes véleményem szerint a mai napig a legjobb űrszimulátor játék, ami valaha megjelent.

De persze nem ez volt az egyetlen stílus, amit meghódított a Star Wars márkanév. Sőt, gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy az évek során szinte minden stílusban találkozhattunk az ismerős logóval. FPS fronton mindenképp említést érdemel a Dark Forces sorozat, majd az ebből megszülető Jedi Knight vonal, amiben magát Kyle Katarnt irányíthatjuk. RPG fronton a Bioware boszorkánykonyhájából kikerülő Knights of the Old Republic talán a legfontosabb említendő cím, melynek legújabb része, a The Old Republic nevű MMO kiadása már a küszöbön áll.

Az évek során a Lucasarts sajnos hanyatlásnak indult, és ezt leginkább a stratégiai vonal szenvedte meg (Force commander, te jó ég:(), de általánosan elmondható volt, hogy az X-Wing Alliance, és a Jedi Knight kiadása között a cég egy komoly hullámvölgybe került. Olyan bóvli munkák, mint az Episode 1 eseményeit feldolgozó  The Phantom Menace, vagy az arcade szimulátor-akció fronton a legendás Rogue Squadron emlékét bepiszkító Battle for Naboo tettek róla, hogy a cég renoméja a béka segge alá kerüljön. Aztán jött Kyle Katarn, és mindent ismét helyre rakott. (bár lehetne vitatkozni, hogy a LucasArts, és úgy egyáltalán a Star Wars alapú játékbirodalom valaha is visszanyerte-e régi tündöklését, de ezt mi most nem tesszük meg.). Aztán a történet tovább folytatódott a Jedi Academy-vel, majd azóta is várjuk, mi jöhet még.

Fontos megemlíteni, hogy a Battle for Naboo után a fiúk visszaadták az arcade szimulátoraik dicsőségét is a Starfighter nevű egyszerű, de nagyon jól sikerült játékkal. Továbbá az Empire at War személyében végre megérkezett egy régóta várt, fogyasztható Star Wars stratégiai játék is.

És mielőtt azt hinnénk, a taktika FPS stílusa összeegyeztethetetlen a Star Wars világával, a Republic Commando nevű rövid, de remek alkotás bizony erre is bőven rácáfolt!

Az az igazság, hogy a Star Wars logót magukra aggató játékokról csak a teljesség igénye nélkül lehet írni, hiszen az árkád gépeken megjelent alkotásoktól a különböző PC és még annál is több  konzolos címekig a lista szinte a végtelenbe nyúlik, és a LucasArts mellett más cégek munkái is bőven megtalálhatóak közöttük (ugye manapság inkább a Bioware viszi a Star Wars szekeret). Abba meg már bele sem merek gondolni, hogy mi lenne, ha írásomba bele kellene vennem a LucasArts egyéb, nem Star Wars jellegű sikerszéíráit is(Indiana Jones, Monkey Island, stb). De hála az Erőnek Star Wars hét van, úgyhogy ettől most eltekinthetünk:)

Most pedig következzen (a teljesség igénye nélkül) egy kis "best of" Star Wars játéklista:

10. Rogue Squadron (1998)

Árkád lövölde X-winggel, hósiklóval, Millenium Falconnal (!), estébé. Mi kell még? Ja igen, jó sztori! Jelentem az is megvolt;)

9. Knights of The Old Republic (2003)

 

 A Bioware zseniális történetű szerepjátékával megmutatta, hogy  a Star Wars játékok piacán nem csak a LucasArts számára terem babér. A harcrendszert viszont a mai napig nem tudtam megszokni...nem tehetek róla, én az ilyesmit nem szeretem. Leginkább emiatt "csak" 9. helyre futott be nálam.

8. Star Wars Starfighter (2001)

Az Phantom Menace, és a hozzá köthető gagyi játékok után (azért a Racer talán nem volt olyan rossz) kétkedve ültem a Starfighter elé, de egyszerűen annyira szórakoztatóra, és hangulatosra sikerült, hogy minden hibáját képes voltam megbocsátani!

7. The Force Unleashed I-II (2008,2010)

Úgy döntöttem, nem szedem ketté őket, számomra úgyis egy nagy történetet alkot a két rész. Felejtsd el a fénykardod, semmi szükséged rá, amikor az Erő végtelen hatalma áll rendelkezésedre! Néha kicsit talán már túlzásba is vitték a dolgokat, de nem lehetett nem élvezni a birodalmi rohamosztagosok változatos írtását!

6. X-Wing (1993)

Kicsit későn ismertem meg, de az élmény így is ütős lett. Stílusteremtő alkotás, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni! Már sosem tudom meg, hányadik lettem volna azon az angol versenyen, amire nem mentem el, mert...khmm... jobb dolgom akadt:)

5. Empire at War (2006)

Stratégiai játék a Star Wars univerzumban. VÉGRE!!! A megelőző, szánalmas próbálkozásokat hanyagolva az Empire at War minden hibája ellenére jogosan terpeszkedik az 5. helyen. Kapott egy kiegészítő lemezt is Forces of Corruption néven, ami szintén jól sikerült darab, és megismerteti velünk Tyber Zahn karakterét, aki sajnos az előző listáról lemaradt, de talán lesz még róla szó itt a Star Wars hét keretein belül. A játék Imperium Galacticához hasonlatos birodalomépítgetős stratégia, melyben a Star Wars hangulat 120%-on dolgozik. Minden stratégia és Star Wars kedvelőnek csak ajánlani tudom!

4. Republic Commando (2005)

Ami igazán tetszeni tudott az előzmény-trilógiában, az a klónhadsereg volt. Na nem mint karakterek, hanem mint a birodalmi rohamosztagosokat megelőző haderő. Aztán a Republic Commando megismertette velünk Bosst, Fixert, Scorch-ot, na és Sev-et, és rá kellett döbbennem, hogy bizony nem minden klón tudatnélküli sablonkatona. A játék nagyon jó taktikai FPS, de azóta is várom, hogy mi történt Sev-vel, és vajon hogy alakult a Delta Squad sorsa a 66-os parancs kiadását követően :(

3. X-Wing Alliance (1999)

Méltán foglal helyet a dobogó 3. fokán. Minden, ami az X-Wingben jó volt, továbbfejlesztve megtalálható itt is. Plusz a korához képest zseniális grafika, nagyon jó irányíthatóság, és a játék hosszúsága mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az Alliance talán a valaha készült legjobb űrszimulátor lett! És még valami nagyon fontos: a történet! Bizony, ez a játék bebizonyította, hogy ennek egy szimulátorban is komoly szerepe lehet! Sosem felejtem el a hangulatot, és az érzést, ami akkor fogott el, mikor egy a lázadóknak történő "rutin" ellátmányozó misszió közben egyszer csak beugrott kis koréliai teherhajóm orra elé egy Victory osztályú csillagromboló. Űrhajó még olyan gyorsan nem vett 180 fokos fordulatot(1/3-ad sebesség, ne feledjétek kadéttársaim:D)! Azt már meg sem említem, amikor a Millenium Falconnal megjártam a második Halálcsillag belsejét:)

2. Jedi Knight 2: Jedi Outcast (2002)

Kyle Katarn uraság kalandjainak talán legjobban sikerült darabja, és a LucasArst renoméjának gyakorlatilag egyszemélyes helyreállítója a 2. helyen landolt. És nem véletlenül. Szép grafika, ütős játékmenet, no és lassan már unalmas lehet, de azért leírom: TÖRTÉNET!

Higgyétek el, nincs is jobb annál, mint Katarn bácsival kaszabolni a birodalom válogatott katonáit, és sötét jedijeit! Talán csak egy valami:

1. Super Star Wars (1992)

Az utánozhatatlan, az utolérhetetlen! A New Hope eseményeit végigkövető platformjáték valami olyan elképesztő mély SW hangulatot áraszt magából minden egyes pillanatában, hogy azzal minden eddigi címet képes maga mögé utasítani. A platform ticsung közben egyszerű "szimulátor" részek beékelése csak fokozza az élményt. Az utolsó pálya pedig, amikor Luke X-Wingje mögött és fölött a kamera, és nekünk el kell jutnunk a Halálcsillag szellőző nyílásáig, átverekedve magunkat egy rakás Tie Fighteren, majd végül magán Vader nagyúron, majd utána a protontorpedónkkal be kell találnunk a kis lyukba (ez sajna nem tágul, de legalább nagyobb, mint egy buckapatkány:D) pedig magáénak tudhatja az általam legtöbbször lejátszott pályarész dicső címét is!

 

A lista természetesen szubjektív, és lehetetlennek tartom, hogy ne legyen senki, aki úgy érezné, valamelyik kedvence nem került bele most ebbe a posztba (többek között a Shadow of The Empire nekem sajnos kimaradt, úgyhogy arról már csak emiatt sem írtam). Ne féljen hát senki kommentben "kioktatni". Legfeljebb majd kimoderálom:)

Május negyedikén találkozunk Ez Erő legyen veletek!

Szólj hozzá!

Címkék: star wars games star wars hét

A bejegyzés trackback címe:

https://csigafasz.blog.hu/api/trackback/id/tr623445524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása