HTML

Lájkolj minket a facebookon!

Friss kommentek

  • Tblog: 121 ezer dollárt gyűjtöttek össze a 3. évadra. Aztán a pénzt az ügyintézőjük lenyúlta, majd átjáts... (2016.12.27. 19:50) Nuka Break - a Fallout websorozat
  • Jocó ügynök: Hú, azért a vége kicsit lehangolóra sikerült :) Amúgy nemrég olvastam egy nagyon király cikket pon... (2016.04.18. 00:15) Csajozási tippek Űberkockáknak
  • Frady Endre: @Romboljuk le a modern világot... (törölt): Kiadtam e-könyvben! publioboox.com/hu_HU/tonnas-vereb... (2015.11.19. 11:23) Obi-Wan bácsi és a texting
  • DeadMan: @Wertzui: Csak a saját nevemben beszélhetek, de én már nagyon régen nem írtam. Ezt a blogot eleve ... (2015.01.10. 17:38) Bujjék mindenkibe!!!
  • csigafasz: @Wertzui: Mondhatnám, hogy kivártuk a végét (ha vége van?) de igazából a lustaság nagyobb úr volt,... (2014.11.01. 20:56) 41ezer méterről ugrott a Google egyik vezére

Elérhetőség

e-mail: csigafaszblogkukacgmailpontcom
Ide (is) várjuk észrevételeiteket a bloggal kapcsolatban, ha nem mernétek kommentelni, vagy csak lusták vagytok regisztrálni egy indapasst.

Címkék

acer (3) ajánló (3) alien (3) amd (5) anonymous (7) apple (17) arc nélküli (4) asrock (5) assembly (4) asus (8) az élet nagy kérdései (29) barkács rovat (5) béta (6) biztonság (3) blizzard (10) Blizzard (3) börszdéj (4) call of duty (4) cg laikus (11) Címkék (8) cisco (4) cleverbot (6) cod (3) corsair (3) csaj (8) csigafasz (6) dance (4) demotivalo rovat (38) diablo (17) diablo 3 (18) egér (3) elmélkedő (23) error (3) facebook (30) fail (4) felhasználó (10) film (3) firefox (10) forward unto dawn (3) game (4) games (5) game of thrones (6) geek (6) google (24) gyászhír (3) hack (15) halo 4 (5) hardware (6) hdd (7) hiba (7) hírek (16) hoax (3) humor (139) húsvét (3) ingyenes (3) intel (5) internet (6) it girls (84) játék (19) játékteszt (6) jelszó (3) kapjazagyadhoz (13) karácsony (20) karakterek (4) kocka (9) kockulás (8) konzol (4) lan (3) LG (3) logó (3) mass effect 3 (5) microsoft (19) mikulás (9) mobil (3) mod (7) modding (14) mucsi (3) ncore (3) need for speed (4) nfs (4) nintendo (6) nokia (7) no comment (4) nvidia (3) paródia (6) pc (42) pentium (6) poén (36) question of the week (16) ram (6) rendszergazda (5) retró (17) router (3) rpg (3) samsung (7) scifi (4) server (7) simon (4) skyrim (11) sorozat (9) south park (3) star wars (39) star wars hét (24) steve jobs (5) szilveszter (4) szombati bölcsesség (45) tényfeltáró rovat (3) teszt (8) torrent (5) trailer (16) trance (7) usb (8) vasárnapi videó (84) vga (3) vicc (4) vírus (5) warez (8) western digital (5) wifi (5) windows (23) xbox (3) xmas (3) xmas music (3) xp (3) zene (10) zenesarok (22)

Orwelli világról rántja le a leplet a legújabb WikiLeaks-kiszivárogtatás

2011.12.01. 23:24 csigafasz

Ahogy FankaDeli Feri is mondta, valóra válik, amit megjósolt Orwell, a WikiLeaks által kiszivárogtatott legújabb dokumentumokból is az derül ki, hogy igaza lesz. Informatikai és biztonságtechnikai cégek tömegei szakvásárokon árulják kormányoknak, hatóságoknak olyan termékeiket, amelyekkel tömegesen hallgathatnak le telefonbeszélgetéseket, figyelhetnek internetes adatforgalmat, e-mail-ezést, vagy átvehetik bárki számítógépe felett az irányítást.
 
A Julian Assange vezette kiszivárogtató weboldal és médiapartnerei csütörtökön álltak elő a legújabb dokumentumcsomaggal, amelynek a Spy Files, (diszkósok vigyázat, nem Spy Times) azaz Kémfájlok nevet adták. Ebben az említett biztonságtechnikai cégek ajánlatai, prospektusai szerepelnek, amelyeket eddig a nagyközönség és a sajtó sem láthatott, csak a vásárokra meghívott vendégek. (Az adatokat egy térképen is ábrázolták, kereshető formában, itt.) A dokumentumcsomag 130 cég ajánlatait gyűjtötte össze 26 országból. A londoni Oknyomozó Újságírás Központ (Bureau of Investigative Journalism) számításai szerint az adatokból kiderül: egy évi ötmilliárd dolláros és gyorsan növekvő iparágról van szó.
A Washington Post cikke szerint a kémprogramokat minden évben öt vásáron mutatják be az érdeklődőknek a cégek. A szervező a Virginia állambeli Jerry Lucas, aki az első ilyen expót 2002-ben tartotta. A kémprogramok iránti kereslet egyértelműen 2001. szeptember 11-e után ugrott meg, azóta virágzik az üzlet, a vásárokat pedig egyszerűen "Lehallgatók Báljának" nevezik.
A legutóbbi "bált" októberben rendezték Amerikában, ahol az érdeklődők között voltak 43 külföldi ország képviselői, valamint 20 amerikai szövetségi hivatal megbízottjai. Az eladásra kínált termékek skálája pedig széles volt: olyan eszköz, amellyel egyszerre több száz mobiltelefont lehet követni és lehallgatni, vagy olyan, amely több tízezer e-mail feldolgozására alkalmas. Volt olyan program, amellyel egy számítógépet arra lehet utasítani, hogy készítsen egy fényképet használójáról, majd azt küldje el a rendőrségnek, vagy bárki másnak, aki megveszi azt. A következő vásár Kuala Lumpurban lesz jövő kedden.
 
Egy bőrönd elfogja a teljes wifi-forgalmat
 
A WikiLeaks saját oldalán megjelentetett cikke szerint az amerikai SS8, a francia Vupen és az olasz Hacking Team nevű cégek olyan vírusokat feljesztettek ki, amelyekkel bárki laptopja, telefonja (akár iPhone, BlackBerry, androidos készülékek) felett kontrollt lehet szerezni. A telefon ettől kezdve feljegyez minden azon végrehajtott mozdulatot, azt, hogy merre járt tulajdonosa, sőt a körülötte lévő szobában elhangzó beszélgetéseket is rögzíti és továbbítja a megfigyelőnek.
A cseh Phoenixia a hadsereggel együttműködve beszédelemző szoftvert dolgozott ki, amely hangminták alapján képes azonosítani embereket. A Trovicor, a Nokia Siemens Networks egyik leányvállalata szállította azt a technológiát a bahreini kormánynak, amelynek segítségével elfogták Abdul Ghani Al Khanjar emberi jogi aktivistát. Az amerikai Blue Coat és a német Ipoque pedig – a WikiLeaks szerint – a kínai és az iraki kormánynak ad el olyan termékeket, amelyekkel megakadályozhatják, hogy az ellenzékiek on-line szervezzék meg magukat.
A német DigiTask olyan bőrönd méretű eszközöket ajánl, amelyekkel lehetséges egy wifi-hotspoton át lefolytatott adatforgalom megfigyelése – egy kávézóban, reptéren vagy mondjuk szállodában. A brit Gamma International olyan programot fejlesztett, amely az iTunes, Adobe Acrobat vagy hasonló közkedvelt szoftverek frissítésének álcázza magát, ám telepítés után a vírus gazdájának kezébe adja a számítógép irányítását. A cég szóvivője szerint a szoftver a nyomozó hatóságok kezében egy fontos és legális eszköz, és "a Gamma nem ért egyet a termékeivel való visszaéléssel, nem biztat erre, és nincs is tudomása ilyenről."
A WikiLeaks által kiszivárogtatott kémdokumentumok között egy magyar vonatkozású van, a NETI nevű magyar cég egyik PowerPoint-prezentációja.
Ross Anderson, a Cambridge-i Egyetem biztonságtechnológiai professzora szerint nem igaz, hogy ezek a technológiák csupán a bűnüldöző szervek jogosan használható eszközei. "Ezek a dokumentumok azt mutatják, hogy egy teljes iparág árul olyan eszközöket, amelyek nemcsak jogszerű lehallgatásra alkalmasak, hanem tömegek megfigyelésére is. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a kormányok e-maileket, chat- és sms-üzeneteket gyűjtsenek be az egész lakosságtól, tárolják azokat, keressenek bennük és kielemezzék őket. Úgy, mint ahogyan mi keresünk a Google-ben, ezekkel az eszközökkel a titkosrendőrség meg tudja mondani, ki mondott csúnyákat egy diktátorról. Szóval nem meglepő, hogy ezek az eszközök olyan helyeken bukkantak fel, mint Egyiptom, Szíria és Irán" – mondta az Oknyomozó Újságírás Központnak Anderson. Lehet hogy 2006ban az öszödi böszmét is úgy hallgatták le?
 
Az elnyomó rezsimek a leglelkesebb vásárlók
 
Szakértők szerint ez utóbbi (na nem a BöszMAN) a legnagyobb probléma: a nyugati cégek által kifejlesztett termékeket olyan elnyomó rezsimeknek is eladják, amelyek azokat az ellenzék megfigyelésére használják. Ezekben az országokban nincsenek olyan adatvédelmi törvények, amelyek például bírói végzéshez kötnék valakinek a lehallgatását.
Az említett technológiai expókra Iránt, Szíriát és Észak-Koreát nem hívják meg, ám ez sem segít sokat: már korábban is bebizonyosodott, hogy például a szíriai rezsim amerikai technológiát használ arra, hogy megfigyelje az ellenzéket. Annak ellenére, hogy Szíriával szemben embargó is érvényben van, azaz a damaszkuszi rezsimnek nem adhatnák el a cégek a programot. Persze ezt egy harmadik, közvetítő cég már megteheti.
"Az emberek erkölcsi érzékét bántják a fegyvereladások, ám nem veszik észre: az, hogy elnyomó rezsimek vásárolhatnak ilyen szoftvereket, ugyanolyan veszélyes" – mondta a Washington Postnak az adatvédelemmel foglalkozó londoni civil szervezet, a Privacy International munkatársa. Eric King szerint az ilyen kifinomult lehallgató- és megfigyelőtechnikák "megkönnyítik a bebörtönzéseket, kínzásokat és kivégzéseket, és lehetséges, hogy egy újabb arab tavasz lángját fojtják el éppen."
A Washington Post szerint az elmúlt évben a Dubajban megrendezett vásár volt a legnépszerűbb, körülbelül 1300 érdeklődővel, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a környező országok vezetői számára "ébredést" jelentett az arab tavasz forradalmainak hulláma. Eddig sem volt titok, hogy az arab diktátorok megfigyelték az on-line aktivistákat: Líbiában, Tunéziában és Egyiptomban a forradalmak győzelme után minden esetben kiderült, hogy nyugati cégek által fejlesztett programokat használtak erre a célra.
Maga az expó szervezője, Lucas is elismeri: attól kezdve, hogy eladják a terméket az adott kormánynak, nem tudni, az mire használja azt. "Ez olyan, mint fegyvert eladni az embereknek. Van, aki megvédi magát vele. Mások bűntettet követnek el."


(kuruc.info nyomán)

1 komment

Címkék: biztonság adat védelem

A bejegyzés trackback címe:

https://csigafasz.blog.hu/api/trackback/id/tr783430344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibant 2011.12.03. 01:22:08

Annyit érdemes tudni USA-ról, hogy 2001 szeptember 11 után már októberben - néhány senátor megfenyegetése után - megszavazták a patriot act-et (mondjuk hazafias törvényt), amelyeben legalizálták, hogy bárki bármikor lehallgatható minden engedély nélkül, csak azt kell ráfogni, hogy terrorizmussal gyanúsitják. Ez a törvény 5 helyen sérti meg amerika alkotmányát. (A törvény egyébként még engedélyezi gyanúsitott és védőjének kihallgatását is) Talán a magyar helyzet azért jobb, mert még nincs profi beszédfelismerő rendszer ami az alapja a lehallgatásoknak. Persze angol német francia az már csúcson van. Nemcsak zajos mobil-minőséget, de beszédhibás, illetve tájszólással beszélő emberek beszédét is felismeri. A felismerést HW végzi élő-ben is. Ha pl. A B-vel beszél terrorizmusról vagy merényletről, ez lehet véletlen is, de azért az adatbázis bejegyzi (aztán B beszélhet C vel) - ha ez egy ideig nem ismétlődik, akkor a bejegyzések törlődnek. Ha azonban bizonyos kulcsszavak bizonyos embereknél túl sokat ismétlődnek, akkor az kezd gyanús lenni - ez csak a SW beállitásaitól függ, hogy hol a küszöbérték. Ha valaki elérte a beállitott küszöböt - az addig automata rendszer - figyelmeztet (miközben minden eddigi beszélgetése és azok számai tárolásra kerültek adatbázisokban) elkezdik személyesen is belehallgatni, illetve a számok alapján már egy egész csoportot figyelhetnek, akikkel gyakrabban vagy folyamatosan beszélt az elmúlt időszakban. Ha úgy tűnik egy két embert el kell kapni már egy egész lista készen áll ...
süti beállítások módosítása